donderdag 4 juni 2015

De belangrijkste 3 zaken die de overheid nu moet doen om de consument weer aan de stadsverwarming te krijgen

1: Eerlijke NMDA prijzen vastgesteld en onderzocht door de Autoriteit Consument en Markt ( ACM ) en Stichting Reeshofwarmte zoals dat is overeengekomen met alle bestaande afnemers. Het ministerie van Economische Zaken ( Minister Kamp ) mag niets meer aanleveren de ACM bepaalt en onderzoekt samen met St. Reeshofwarmte. Economische Zaken heeft reeds laten zien niets van de systematiek te begrijpen en verkeerde aannames en parameters voor te schrijven waardoor de warmteprijs nu 15-25% boven de echte NMDA bandbreedte zit. Ook levering koude en huur apparatuur zal worden getoetst en voorgeschreven omdat daar nu enorm misbruik van gemaakt wordt door de warmteleveranciers.

2: Zorgen voor een adequate beveiliging buiten de woning. Deze moet de ingaande en uitgaande hoeveelheid water meten en alles afsluiten als daar meer dan een x aantal liter verschil in zit. Ook zou de meter dan eventueel buiten geplaatst kunnen worden om die functionaliteit te kunnen integreren. Dit systeem kan nauw samen worden ontwikkeld met stichting stadswarmte Ypenburg.
Dit is direct ook een eerlijke manier en echte veiligheid in tegenstelling tot de verplichte huur van een afleverset die ook in strijd is met het E.V.R.M.

3: Iedere warmteklant mag niet langer worden gebonden aan een contract dan 2-3 jaar. ( bijvoorbeeld gratis aansluiting bij 3 jarig contract voor nieuwe situaties en ombouw vanaf gas moet nog mogelijk zijn ). Alle bestaande stadswarmte gebruikers moeten de aansluiting per direct kunnen beëindigen. De leverancier mag dan zelf bepalen of hij de aansluiting in stand houdt of dat hij hem uit de woning haalt zolang het maar helemaal gratis is om de aansluiting op te zeggen. Ook warmteplannen en kettingbedingen zijn geen probleem meer om te kunnen opzeggen alles gaat vallen onder de wet van Dam zoals het bedoelt is.


Dit zijn de drie grootste weeffouten in het huidige warmtesysteem waar de gebruiker eigenlijk slaaf is van de leverancier gedekt door de overheid. Zolang bovenstaande zaken niet zijn geregeld door de regering kan je als consument beter de warmtewoning links laten liggen en gewoon een fatsoenlijk huis te kopen of huren met een eigen vrije energievoorziening of NOM ( Nul Op de Meter ) . In de huidige situatie een woning op stadswarmte betrekken is jezelf binden aan een zeer nadelig systeem wat met de huidige ideeën van onze minister alleen maar slechter wordt daar de 'consumentenbescherming' helemaal gaat verdwijnen in de nieuwe warmtewet zoals minister Kamp deze voor ogen heeft. 

Het is tijd dat de oude warmtewereld doorbroken wordt :
( plaatje via S. Snijders )

Bekijk ook de 10 principes voor een warmtenet op http://greenspirator.com/2015/04/27/10-ontwerpprincipes-voor-een-warmtenet/

Weten waarom stichting Reeshofwarmte zich met de tarieven moet gaan bemoeien ?https://www.internetconsultatie.nl/wijzigingwarmteregeling/reactie/31172/bestand
Ik zal dit in een volgend blog in detail gaan uitleggen.

dinsdag 2 juni 2015

Dalende energieprijzen en stadsverwarming...

We zien dat de energieprijzen langzaam aan het zakken zijn , alle geleerden zijn het er ondertussen wel over eens dat de stroomprijs eerder verder zal dalen dan zal stijgen. Wat is immers stroom nog waard wanneer je het zelf kan opwekken en later zelfs kan opslaan. 
Zeker met een warmtepomp zal de mogelijkheid om op te slaan steeds meer een issue worden omdat warmte opslaan in / onder je huis of tuin vele malen goedkoper is dan stroom opslaan.

Dalende gasprijzen via @polder_PV : 

Dalende Stroompijzen via @Polder_PV :


Hier zit ook het raakvlak met stadsverwarming. Waarom zou je immers dure warmte en voor dure infra willen betalen wanneer je de warmte middels je eigen opgewekte stroom en bijvoorbeeld een zonneboiler zelf kan opwekken.
Mensen die nu vastzitten aan stadswarmte zijn dus wederom het bokje en ik zou als gebruiker enkel nog een overeenkomst aangaan met een warmteleverancier wanneer deze opzegbaar is per maand. De minister wil namelijk de warmtewet gaan hervormen en de leveranciers de mogelijkheid geven alle kosten te kunnen doorrekenen. Dit staat natuurlijk haaks op de geest van de huidige warmtewet waar de consumentenbescherming zou moeten prevaleren en NMDA ( niet meer dan anders lees niet meer dan met een gasaansluiting ) leidend zou moeten zijn. Dit gaat nu dus omslaan naar leveranciersbescherming. Wat we dan gaan krijgen is een perverse vicieuze cirkel die ook blokverwarming super oninteressant en duur maakte :

Stroom goedkoop mensen gaan elektrisch (bij)verwarmen --> minder afname warmtenet --> verlies leverancier --> warmte prijzen + vastrecht omhoog --> nog groter verschil met elektra --> meer mensen elektrisch (bij)verwarmen --> verlies leverancier --> warmte prijzen + vastrecht omhoog --> en zo door en door en door en....

Dit is de klassieke perverse vicieuze blokverwarming cirkel waarin een druppeltje uit de verdampmeter ineens 100 euro warmteverbruik kon betekenen.

En nu wil onze Minister Kamp van Economische zaken 1.000.000 extra gezinnen gaan aansluiten op stadswarmte... 
Ik denk dat we alle warmtenetten beter langzaam kunnen gaan uitfaseren want met het parametermisbruik in de huidige warmtewet en de vooruitzichten van de nieuwe warmtewet 2 komt het niet goed. We zitten nu immers al 15-25% boven de afgesproken NMDA afspraak en consumenten nu nog vastleggen voor 15-30 jaar aan een systeem waar zij geen keuze en invloed hebben zou geen verstandig mens moeten doen in de huidige transitie... 
( bovendien wordt je ook niet echt als klant gezien door de branche en verwijst men je bij vragen onterecht door naar Autoriteit Consument en Markt en de geschillencommissie )

Huidige warmteprijs vs gasprijs volgens echt NMDA... 


Beste warmtebranche als u wilt groeien en veel mensen wilt aansluiten zorg dan maar voor een concurrerend eerlijk verhaal ! Maak het maar aantrekkelijk en blijf u niet verschuilen achter slecht onderbouwde reeds onderuitgehaalde cijfers vanuit EZ want een kind kan zien dat de zaak daar zwaar besodemietert is ! ( stop a.u.b. ook met het duurzaam te noemen want er is maar 1 duurzaam net en dat staat in Purmerend, als duurzaamheid echt een issue was zou u uw netten niet aansluiten op kolencentrales ! )