dinsdag 9 juni 2015

Eerlijke NMDA situatie met stadsverwarming & isolatie ?

Elke sector in Nederland innoveert. Neem nou een CV-ketel uit 1980. 
Deze had een gemotoriseerde gaskraan met standje open en dicht die een flink vuur veroorzaakte als de waakvlam ervoor zorgde dat het gas tot ontbranding kwam. Door dat grote vuur liepen een aantal leidingen waar water voor de radiatoren doorheen stroomde maar de meeste warmte ging zo door de afvoer naar buiten. 
Pak je een CV-ketel van vandaag de dag dan zit daar sowieso geen waakvlam meer in en de gashoeveelheid wordt door een microprocessor geregeld die op basis van de hoeveelheid water en de watertemperatuur de ideale vlam uitrekent. Deze ketels halen rendementen van boven de 100%.

In stadsverwarmingsland heeft de tijd bijna stil gestaan. We hebben ergens een 'mega-CV-ketel', vaak fossiele stoom uit gas- of kolencentrale, waar hoogwaardige warmte wordt afgetapt uit het circuit voor de turbines (wie ooit bedacht heeft om dat 'rest'warmte te noemen...??). Dit warme water onder druk van 110-130 graden (ook stoom dus) gaat via leidingen naar de woonwijken. In de woonwijken staan wijkcentrales die de 110-130 graden stoom via een gescheiden circuit omzetten naar de 70-90 graden voor uw verwarming en warm tapwater. Dit systeem staat de hele dag, 365 dagen per jaar op temperatuur en heeft dus gigantische verliezen. De verliezen tussen centrale en wijkcentrale vallen nog mee en is afhankelijk van de ouderdom en bodemgesteldheid ~ "slechts" 8-12%. De verliezen in de wijk (onder de huizen) en die in uw meterkast (die betaalt u) zijn echter gigantisch. Door het oude nooit echt geïnnoveerde systeem wordt in alle woningen een warmtewisselaar (of kleine boiler) warm gehouden zodat u direct warm water uit de kraan krijgt. e moderne CV ketel heeft een ECO-stand waardoor het water pas wordt opgewarmd wanneer u het nodig heeft. Dit verlies kan oplopen tot 2 GJ per jaar en wanneer u ergens een oude thermostaatknop hebt in huis of als de thermostaatknop van het tapwaterapparaat slecht wordt of kapot gaat kan daar 2 tot 5 GJ bijkomen. Een GJ kost nu € 22,50 (en dat is al ruim € 4 boven de eerlijke NMDA prijs) dus tel maar uit!

Als klap op de vuurpijl zijn alle warmtenetwoningen ook nog eens minder geïsoleerd. De 'duurzame' warmte wordt door de overheid zo goed gevonden dat de duurdere infrastructuur niet allemaal tijdens de bouw kon worden doorberekend aan de bewoners dus men heeft bedacht dat warmte op papier beter is dan gas. Dit voordeel wordt meegerekend in de bouw en heeft tot gevolg dat er minder isolatie wordt toegepast. Hierdoor gebruikt u tot 35% méér energie dan de bewoner van een gaswoning die gelijkwaardig is aan uw woning maar wel geïsoleerd is. De verminderde isolatie wordt dan ook nog eens in de vorm van een rentabiliteitsbijdrage doorberekend en geïnd door de warmteleverancier. Dat is ook typisch voor stadswarmte: u betaalt veel teveel voor niets en/of allerlei fantasiebedragen in het voordeel van de energiereuzen.

De consument krijgt dus een lek huis voor dezelfde prijs die een gasconsument zou betalen en die woning gaat dus jaar in jaar uit veel meer energie verbruiken. Een warmtewoning kost dus per jaar veel meer geld aan verbruikte warmte omdat de warmtegebruiker een warmteprijs krijgt die berekend is op het verbruik van een 'gelijkwaardige' gashuis.... 




Als je al die verliezen optelt kan het dus zo maar zijn dat het ~40% totaal systeemverlies geeft (inclusief de betaalde verliezen die u met een moderne gasketel niet zou hebben). Als we in ogenschouw nemen dat de warmte voor stadsverwarming dus meestal helemaal geen 'restwarmte' is maar gewoon fossiel extra gestookt wordt dan is stadswarmte helemaal niet zo CO2-besparend of goed voor het milieu. 

Een elektra-centrale is weliswaar efficiënter in warmte opwekking dan een CV-ketel thuis (verbrandingsrendement van een kolencentrale (COP) is tot factor 4 hoger dan CV). Maar veel van die winst verdampt dus weer door de verliezen en de verminderde isolatie in de huizen.
U wordt dus meestal gefopt met de duurzaamheid van uw warmte en betaalt daar ook veel teveel voor (buiten de al te hoog vastgestelde 'NMDA' prijzen en absurde huur vanuit de warmtewet).

Als consument doet u er verstandig aan het opwekrendement te achterhalen van uw woning (gemeentearchieven) en dit goed na te rekenen en het verschil te laten verrekenen op de GJ-prijs van uw warmteleverancier. Schrik niet wanneer u 30% meer GJ's gebruikt dan wanneer uw woning gelijkwaardig aan een gaswoning was geïsoleerd in hetzelfde bouwjaar...  

Verschil wel of niet meenemen maatregelen : https://drive.google.com/file/d/0B3ZxlXFEkvfpY19zeVJoTVdlb0k/view