Wat ik nu ga proberen uit te leggen is een van de meest toegepaste trucs om meer geld te verdienen met stadsverwarming en of bouwers over te halen toch maar stadswarmte aan te sluiten op een nog te bouwen object...
Wanneer je in Nederland een huis gaat bouwen moet je zoals alles voldoen aan allerlei regeltjes. Een van deze regels is dat je moet voldoen aan de geldende EPC waarde. Dit is een norm die in de loop der tijd steeds verder wordt aangescherpt door de overheid en wat iets zou moeten zeggen over (de berekende mate van) gebouw-gebonden energiegebruik. EPC staat dan ook voor energieprestatiecoëfficiënt.
Tot zover geen probleem. Stel dat u 3 jaar geleden een nieuw huis zou hebben willen bouwen met een CV ketel op gas. Dan had het zomaar kunnen zijn dat u een EPC van bijvoorbeeld 0,6 moest halen.
Dan gaan er heel veel dingen spelen zoals vloerisolatie dubbel of tripple glas ventilatie met warmte terugwinning of gewoon afzuiging en al die dingen samen komen uiteindelijk tot het getalletje 0,6. Daarin zit dan ook een opwekrendment verwerkt voor de verwarming en warm tapwater. Voor verwarming is dat bij een cv-ketel meestal 90-96% nu en voor tapwater 75-85%.
Eigenlijk kan je de EPC berekening zien als een gezamelijke vergelijking van opties met een beetje meer muurisolatie kan je weer een beetje mindere CVketel kopen. Of met een goede CV ketel met een zonneboiler hoef je minder te isoleren. Je zou zeggen ga altijd voor het maximale maar dat kost geld en daardoor kiezen veel bouwers voor de goedkopere opties om net aan de waarde te kunnen voldoen.
Waarom is dit zo'n belangrijk punt voor stadsverwarming ?
Dat komt doordat vaak onrealistische opwekrendmenten worden afgegeven voor stadsverwarming. Soms krijgt warmtelevering door allerlei aannames tot wel 370% opwekrendment mee.
U kunt zich voorstellen dat de bouwer dus veel makkelijker aan de te halen EPC waarde komt. Hij hoeft immers veel minder te isoleren waardoor de woning weer veel meer energie gaat gebruiken. Een warmtewoning heeft dus meestal een gelijke EPC waarde en een goed label maar gebruikt veel meer energie dan wanneer daar een gasinstallatie in had gezeten. Dat zou allemaal niet zo erg zijn wanneer die opwekrendmenten ook worden meegenomen in de warmteprijs maar u raad het vast al : dat gebeurt niet.
In de prijsbepaling van de GJ stadsverwarming wordt er zelfs maar gerekend met 65% opwekrendment tapwater en 94% voor verwarming ( slechter dan gangbaar dus ).
Dit alles resulteert dus in een enorm scheef verhaal wat in geen enkele NMDA situatie zo stand kan houden. U gebruikt tot 35% meer energie voor een huis wat hetzelfde tot meer ( aansluitkosten stadswarmte ) kost in aanschaf en de kosten van de geleverde energie zijn ook nog eens hoger dan wanneer u gewoon gas had gehad.
Tips / aanvullingen / vragen ? --> Mail mij !
Eerste externe tip :
Vraag altijd om het berekende verbruik in KWH/M2 per jaar ! Bij een NOM woning is dat ongeveer 65KWH/m2/jaar is je woning minder geïsoleerd zal dat heel hard oplopen ! Dit is eigenlijk het enige waarmee je kan vergelijken nu de overheid op slinkse wijzen EMG maarregelen buiten de woning gaat laten meerekenen. EPC / EMG is dus helaas niet meer te vertrouwen.
Je denkt altijd erger kan niet.... Nou !
Meer weten over EPC ? --> http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/energieprestatie/epc-berekenen?gclid=CMiiifmekscCFZQZtAodAWMLDA
Rapport over EPC - Stadsverwarming : https://drive.google.com/file/d/0B3ZxlXFEkvfpY19zeVJoTVdlb0k/view