zondag 12 juli 2015

Warmtenetten zijn die nou echt zo duurzaam ?

Je hoort het zo vaak , duurzame warmte en duurzame warmtenetten je zou bijna (net als de meeste bestuurders van de oude stempel ) denken dat het echt zo is. 
Helaas is het niet meer dan een hardnekkige marketing leugen, een warmtenet is niets meer of minder dan een buizenstelsel waar warmte van de ene plaats naar de andere plaats wordt getransporteerd. Hier is niets wel of niet duurzaam aan. 
Wel een feit is dat de opbouw van een warmtenet bepaalt of het ooit duurzame warmte zou kunnen gaan vervoeren.
Is het een HT netwerk met dunne hoofdleidingen en gaat er 110-130 graden stoom doorheen dan is dat meestal niet zo duurzaam. Is het een bestaand net wat nu op hoge temperatuur warmte draait en waarvan de hoofdleidingen dik genoeg zijn om van aftapwarmte van een elektriciteits centrale over te schakelen op bijvoorbeeld  Geothermie dan kan het net mogelijk nog wel duurzaam worden omgebouwd in de toekomst.



De warmte die nu vooral uit elektracentrales komt is gewoon fossiel opgewekte afgetapte warmte en heeft niets met de aan de klant beloofde 'duurzame restwarmte' te maken. Deze warmte is helemaal niet duurzaam ( aftapwarmte uit een kolengestookte elektriciteits centrale is zelfs meestal CO2 uitstootverhogend !  ).

Reclamecodecommissie :


De meeste 'oudere' warmtenetten zijn al dusdanig krap in capaciteit dat ze nooit in staat zullen zijn om echte duurzame LT-(rest-)warmte te transporteren. 
Ook moeten we waken voor afval en hout als stookbron. Zolang we het zelf hebben ( Purmerend - snoeihout van  staatsbosbeheer en nog een paar kleine warmtenetjes ) is er niets mis mee echter zijn we nu reeds importeurs van afval en wordt het hout van over de hele wereld hier naartoe verscheept nadat het is gedroogd met gas / kolen / olie / pellets / schors om niet teveel vocht in het hout te hoeven transporteren in de grote dieselschepen.

Warmtenetten verkopen als duurzaam aan de consument is dus kolder en uiteindelijk helemaal afhankelijk van wat de leverancier erin stopt. Daar die alleen maar kijken naar inkoop kostprijs heb ik hier een grove prijsindictie van wat warmte inkoop kost per GJ ex. BTW. ( als leveranciers immers echt om duurzaamheid hadden gegeven hadden ze niet alle warmtewoningen minder geïsoleerd vanwege de zo 'duurzame'  warmte ) 
*Geothermie bruikbaar ~€ 14,- tot 16,- per GJ *WKK gas = zeer afhankelijk v. gasprijs ( nu maakt men een bescheiden winstje ) 
*Kolenaftapwarmte uit E-centrale ~ 3,- per GJ 
*Afval ( 0 want kosten reeds betaalt bij aanbieden via gemeentebelasting ) vraagprijs € 3,- tot 8,- per GJ.

De voorkeur voor leveranciers gaat dus automatisch naar kolen en afval , 2 opties die zeer veel CO2 uitstoten ( kolen vs gas = 2 x zoveel CO2 bij 1 op 1 vervanging van gas naar b.v. Bruinkool ).

NL grootste importeur afval ( en wij ademen dus die duurzame rook daarvan )


Laat je niet meer foppen en sluit je huis niet aan op een warmtenet hoe mooi ze het ook vertellen, de huidige techniek laat het al lang toe om huizen te (ver-)bouwen naar nagenoeg energievrij.
Het kleine beetje energie wat je dan nog nodig hebt kan je met een warmtepomp en zonnepanelen ( of IR / pelletketels e.t.c. ) zelf bijna 100% duurzaam zonder verlies opwekken.