vrijdag 25 maart 2016

Hoi Lot,

Ik ga proberen in dit stukje je passie die ik in het fiets- en autodossier bij je zag ook aan te wakkeren in het warmtedossier.

Ik zag en hoorde eergisteren een wethouder die zich aan de halsband door een monopolist mee liet nemen door het grote boze stadsverwarmingsland. Ik zag een wethouder die wel wat wil maar eigenlijk niet weet of en hoe ze kan doorpakken. Ik zag een wethouder die zich in korte tijd flink heeft laten bijspijkeren en zelf ook niet meer zeker is van de beloofde effecten van warmtelevering.

Lot, waar moeten we naar toe? Ik denk dat wij hetzelfde standpunt hebben en dat we naar een maatschappij toe willen die zoveel mogelijk draait op hernieuwbare energie. Energie met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en dat alles ook nog eens voor een eerlijke, transparante en betaalbare prijs. We zien overal de voorbeelden in Nederland waar door de inmiddels torenhoge, kant noch wal rakende, warmtetarieven mensen helemaal niet duurzame dingen gaan doen om hun huis te verwarmen. Was dit ook gebeurd wanneer de warmte gewoon betaalbaar was geweest?

In Nederland is een zeer klein groepje mensen dat hun dagelijkse boterham verdient in de warmtebranche. Dit groepje heeft haar eigen incrowd om te adviseren en is goed ingelobbyd in 't Haagse. Dit is een groepje dat eigenlijk nooit echt weerstand heeft gehad en zich regelmatig bedient van drie enorme dooddoeners:

1) Anders gaat de warmte toch maar de lucht in.
2) Kijk naar Denemarken daar gaat alles helemaal goed.
3) De consument is toch beschermd via de warmtewet.

Ik zal daar even kort door heen lopen. Die warmte die anders 'de lucht ingaat' is echt een fabeltje. De meeste warmte wordt speciaal opgewekt. Neem elektracentrales waar wel echte restwarmte is maar die maar maximaal 50 graden is. Omdat je dat niet kunt transporteren op grote schaal kiest men ervoor om stoom af te tappen voor de elektraturbines. Dit is wel hoog rendement verwarmen maar heeft NIETS met "rest" te maken. 
Dan Denemarken, de natte droom van de warmtebranche. Wat ze er altijd vergeten bij te vertellen is dat daar warmtenetten veelal publiek of collectief eigendom zijn en dat men daar veel meer warmte per woning gebruikt (x2 zeker in tegenstelling tot NL). De verliezen in de leidingen worden dan procentueel gehalveerd waardoor het veel efficiënter wordt. In NL gaat grofweg 25-40 % van alle in het warmtenet gestopte warmte verloren als stoepverwarming.
Ook zijn in Denemarken de tarieven veel lager. Je vastrecht betaal je per m2 woonoppervlak (€1,60 m2) en de GJ kost daar €15,50 incl. BTW ondanks hun algemeen hogere tarieven (volgens de BigMac index). Met zulke tarieven sluit ik morgen mijn woning weer op het warmtenet aan.
En dan de consument die beschermd zou moeten zijn.... Ik kan hier een heel technisch verhaal neerzetten maar zal hier de link plaatsen en gewoon vertellen dat de tarieven 25-35% boven echt afgesproken NMDA liggen. (https://t.co/PZNUFdu1Kl)

Ja Lot, het is een drama en dan mag je van de gemeente ook nog werken met sprookjesachtige opwekrendementen (van 177-370%, een CV-ketel haalt 107%) waar je het kleine beetje klimaatwinst met een warmtenet DIRECT teniet doet... 
Dit moet een echte groene politicus veel pijn doen. Want we hebben dus nul mileuwinst, je kiezers betalen zich blauw en de grote monopolist lacht in zijn vuistje....

Maar jij niet Lot, je hebt nu immers ALLE troeven in handen. Je bent via het bouwbesluit vrij om de bouwers zelf de beste manier van verwarmen te laten kiezen op basis van effectiviteit en je kan een nieuwe overeenkomst met Eneco sluiten om het huidige vodje te vervangen. 
Jij kunt jezelf hier heel hard maken dat je enkel nog met ze wil werken als ze :

- Afsluiten zonder belemmeringen mogelijk maken voor de consument die zelf wil kiezen (analoog aan gas)
- Een warmtebuffer plaatsen naast de STEG-centrale (dan draait hij alleen als stroom geld oplevert en komt de EOR weer omhoog) 
- De GJ-prijs aanpast aan de vermeden aanpassingen in de isolatie voor ALLE afnemers met een huis gebouwd na het jaar 2000 (begin van het sjoemelen).

En als Eneco dreigt zich terug te trekken/failliet te gaan en geen warmte meer te leveren komt minister Kamp vanzelf iemand aanwijzen die het over moet nemen (= warmtewet 😀). 

Jij hebt alle troeven in handen Lot, hervind de passie uit het fietsplan en word de wethouder die stadswarmte weer eerlijk en duurzaam maakt.

Mvg, Derk Jansen / Reeshofwarmte

PS. Vanaf vandaag verbieden dat er nog misbruik van de afnemers kan worden gemaakt en het rendement vaststellen op maximaal 110%. ( De EOR mag enkel worden gebruikt om mee te rekeken als een bouwer niet op het warmtenet wil aansluiten )

(Met dank aan Lars Boelen voor editen)