maandag 16 mei 2016

De warmtewereld is nu echt in het transitiestadium, volledig de weg kwijt...

Afgelopen week kwam er een mooi artikel online in Energeia over de bijeenkomst van warmtenetwerk. Dit is de club van warmtebedrijven met de leveranciers van materialen en wat mensen van gemeenten die al veel teveel geld in warmtenetten hebben gestopt.

Als ik het verslag lees van Energeia is men nu helemaal de weg kwijt en is de sector duidelijk in het transitie stadium beland. Jan Rotmans omschrijft transities als chaos, dit is hier duidelijk van toepassing... 

 
Ze moeten zichzelf beter verkopen.... , ik heb altijd geleerd zorg voor een goed transparant en eerlijk verhaal (fout 1) leg daar een mooi marketingsausje overheen en verkoop dat aan mensen die het product gaan gebruiken....(fout 2)

Fout 1 en 2 zijn de gaten in het verhaal van de leveranciers. Je moet het aan gebruikers verkopen en niet aan gemeenten en dat eerlijke verhaal heb ik in vele blogs al doorgeprikt. ( zie http://stadswarmte.blogspot.nl ).

Hier het hoogtepunt :


Ze zijn dus echt volledig de weg kwijt en vergeten waar het in de kern fout gaat... DE GEBRUIKERS ( KLANTEN ) ZIJN ER KLAAR MEE !

Wil men ooit echt serieus verder met warmtenetten in Nederland dan zal er een eerlijk speelveld moeten worden gemaakt. In de basis betekent dat :

1) Prijs voor gebruikers 30% omlaag

2) Verhouding Vastrecht / gebruik eerlijk

3) Rechten gebruikers respecteren (afsluiten/huur/contracten)

4) Transparant en eerlijk product leveren.

5) Stoppen met minder isoleren of prijscompensatie als dat wel gebeurd en waar het nu is.

6) Koudelevering per eenheid gebruik en niet als vast extra vastrecht. Zonder meter moet het opzegbaar zijn.

Simpel gezegd: Iemand moet de portemonnee gaan trekken en dat zal onze minister Kamp moeten worden. Hij moet zorgen dat de leveranciers ruimte krijgen in de exploitatie zodat de klant eerlijke prijzen voor stadsverwarming gaat betalen....
Bij de huidige prijs van gas zou dat € 18,- per GJ zijn incl. BTW en een vastrect van maximaal € 325,- ALL IN incl. huur apparatuur.

Is warmte duurder of is het eerlijke verhaal ( NMDA wordt al jaren misbruikt http://stadswarmte.blogspot.nl/2016/04/nmda-de-grootste-leugen-van-de.html ) niet haalbaar dan is warmte in Nederland ten dode opgeschreven. Mensen kiezen dan voor all-electric wat wel voor die prijzen goed uit kan. 

Dit was een gratis consult voor de grote warmteleveranciers, wij willen best helpen warmte een beter imago te geven als jullie zorgen voor een eerlijk verhaal zowel over duurzaamheid als prijs !

zondag 15 mei 2016

CE Delft het warmte wonderbureau....

Dit artikel wilde ik bewaren maar omdat iedereen het CO2 rapport tegenwoordig gebruikt toch mijn blog online gezet....
Ik zal het nog wel gaan aanpassen in de tijd....

Iedereen die iets zoekt over warmte komt ze tegen, CE Delft een onderzoeksbureau dat iets te opvallend vaak opduikt bij warmteonderzoeken en opvallend vaak ook heel erg positief is over warmtenetten.

Mijn scepsis over dit bureau kwam met de MKBA van de provincie Zuid Holland voor het zeer ambitieuze warmte/kolenrotonde plan. In deze MKBA (maatschappelijke kosten en baten analyse) worden wij als de maatschappij behoorlijk besodemietert omdat opties als isolatie totaal verkeerd worden ingeschaald. De grote winst zou 'het vermeden gas' zijn maar dat gaat een enorm gat slaan in de rijks begroting. Zuid Holland speelt dus mooi weer over de rug van de rest van Nederland en de CO2-uitstoot wordt niet minder (verplaatsing van CO2-uitstoot van gas naar CO2-uitstoot van buitenlands afval en kolengestookte warmte). Voor een volledig overzicht hoe men hier uit de bocht vliegt verwijs ik graag naar een onderzoek van Toon Buiting https://drive.google.com/file/d/0BzvxZJGMOb6cdVl1dGxNRjhnajBxOUtKSV9fOFBMbl8tQ3VN/view?pli=1 

Het mooiste van de MKBA vind ik nog dat men zo selectief heeft gewinkeld en zoveel foute conclusies heeft getrokken dat 1 van de externe onderzoekers er al niet meer achter staat. Lage temperatuur echte restwarmte was het uitgangspunt en niet gemaakte aftapwarmte uit kolencentrales en buitenlands afval.....

De reden voor dit blog is echter het onderzoek "CO2-ketenemissies warmtelevering" in opdracht van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Om wat meer duidelijkheid te krijgen over de luchtfietserij van geclaimde CO2-besparing door gemeenten en warmteleveranciers heeft RVO opdracht gegeven aan CE Delft om dit uit te zoeken.

De cijfers uit dit rapport zijn al veel minder goed dan waar daarvoor van uit werd gegaan alleen zijn ze nog veel te goed in verhouding tot wat de uitstoot per GJ echt had moeten zijn. CE heeft verkeerde gegevens ingevoerd en ondanks alle 'kennis' van de warmtebranche heeft men toch gekozen voor een totaal onrealistische 15% warmteverlies in het transport van warmte wat in Nederland tussen 15-40% ligt.


Ook de waarden in deze grafiek met data van andere landen laat zien dat 15% een onmogelijk verlies is : 

En er zijn nog een paar 'rariteiten', de onderzoekers berekenen dat de gedorven stroom bij aftapwarmte uit elektracentrales ( restwarmte is een fabeltje ) elders moet worden opgewekt. Hier kiest men voor zeer gunstige stroomopwek om maar zo min mogelijk CO2 eraan te hoeven hangen voor de vergelijking. In werkelijkheid moet je in Nederland dan uitgaan van de CO2-uitstoot van kolenstroom want alle echte schone stroom is al gekocht door bedrijven en consumenten. Bovendien is de goedkoopste stroom die in ons land wordt opgewekt nu van kolen.
En de vergelijking met CV ketels doet men ook niet op basis van de certificaten van de CV ketels maar op basis van een veldonderzoek verricht voor de warmtewet.

Verder mist men nog een belangrijke factor die een enorme impact heeft op de CO2-uitstoot van warmtenetten voortvloeiend uit NEN regels en dus nagenoeg overal toegepast, de verminderde isolatie van de schil van huizen van afnemers. Bij de bouw van huizen op warmte mag je de 'aangenomen duurzaamheid' van de warmte doorrekenen in de EPC waarde en dat gaat ten koste van de isolatie van de huizen. Na het jaar 2000 is alles wat met warmte is gebouwd zeker 0,4 - 0,6 EPC punt slechter (hoger) dan de gelijke woning gebouwd met een gasketel en sinds 2012 is dat door aanscherping bouwbesluit nog 0,2 EPC punt.  
Deze grap kan 14%-30% meer verbruik opleveren (afhankelijk gebruikersinvloed) en dit extra gebruik plus het daarbij horende leidingverlies in het transportnet over deze Gigajoules moet eigenlijk worden meegenomen als extra CO2-uitstoot wanneer je het afzet tegen de identieke veronderstelde gaswoning.
(1 van de onderzoekers heb ik dit zelfs aangegeven toen ik de BNR factchecker dat warmtenetten 50% CO2 besparen ter discussie stelde. http://stadswarmte.blogspot.nl/2015/11/de-nuance-van-de-factchecker-van-het.html )

Ik geloof echt niet dat RVO de opdracht heeft gegeven om zo te sjoemelen dus ik ga er van uit dat CE Delft haar handel en wandel met warmterapporten in het algemeen wilde beschermen en de zaak dus gunstiger wil voordoen dan de werkelijkheid.

Ik lees dat Amsterdam metropoolregio ook haar warmtplan op een door CE Delft opgestelde MKBA heeft gebaseerd.......
Dat is vast net als bij Zuid Holland 'een rapportje op bestelling'. Gewoon doorrekenen tot er op papier staat wat we hebben afgesproken...


Gaat CE Delft het opnieuw doen en in ieder geval dit onderzoek intrekken en het onderzoeksgeld terugbetalen aan RVO ?
Er wordt al genoeg gesjoemeld in warmteland en het is tijd voor een radicale verandering, alles rondom stadsverwarming is gebaseerd op leugens en bedrog en de consument is het spreekwoordijke bokje die ook nog eens veel meer betaalt dan het afgesproken NMDA ( http://stadswarmte.blogspot.nl/2016/04/nmda-de-grootste-leugen-van-de.html )

Welk bureau in Nederland durft gratis (dus ongebonden) een echt onafhankelijk transparant getal voor CO2 per GJ te berekenen ? Ik help jullie graag op weg om tot eerlijke gedragen cijfers te komen. 

Reactie op artikel stadsverwarming bespaart CO2 vanduurzaambedrijfsleven

Beste Duurzaamhedrijfsleven, hoe kun je onder de kop duurzaam zo'n artikel publiceren ? Of is het een advertorial, in dat geval mag het wel wat duidelijker worden vermeld... ( http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/14827/hoe-stadswarmte-amsterdam-68863-ton-co2-bespaart )

Stadswarmte is NIET duurzaam, het meest recente onderzoek van RVO over de CO2 uitstoot van warmte is al een stuk eerlijker over de uitstoot in tegenstelling tot wat er altijd werd aangenomen en dat rapport moet eigenlijk opnieuw want men is uitgegaan van een aangenomen waarde van 15% verlies terwijl de onderzoeken aantonen dat in Nederland de verliezen van warmtenetten 15-40% bedragen ( wat ook past in het globale energieverlies van warmtenetten ).

Je zou voor de lol de case van CPO bouwer Nautilus moeten kennen die doen het nu zelf en wel duurzaam en besparen ~ 60% brandstof en 60% CO2 uitstoot.... Het warmtenet zelf is namelijk al een verspiller ten top en omdat de aangelsoten gebruikers ook nog eens minder geïsoleerd worden en 30% teveel betalen is het een enorme transitieremmer !! ( http://stadswarmte.blogspot.nl/2016/04/nmda-de-grootste-leugen-van-de.html )

Graag even inlezen en onderzoeken voor er weer van deze feelgood onzin wordt gepubliceerd.... 

Kijk maar eens op stadswarmte.blogspot.nl