dinsdag 2 juni 2015

Dalende energieprijzen en stadsverwarming...

We zien dat de energieprijzen langzaam aan het zakken zijn , alle geleerden zijn het er ondertussen wel over eens dat de stroomprijs eerder verder zal dalen dan zal stijgen. Wat is immers stroom nog waard wanneer je het zelf kan opwekken en later zelfs kan opslaan. 
Zeker met een warmtepomp zal de mogelijkheid om op te slaan steeds meer een issue worden omdat warmte opslaan in / onder je huis of tuin vele malen goedkoper is dan stroom opslaan.

Dalende gasprijzen via @polder_PV : 

Dalende Stroompijzen via @Polder_PV :


Hier zit ook het raakvlak met stadsverwarming. Waarom zou je immers dure warmte en voor dure infra willen betalen wanneer je de warmte middels je eigen opgewekte stroom en bijvoorbeeld een zonneboiler zelf kan opwekken.
Mensen die nu vastzitten aan stadswarmte zijn dus wederom het bokje en ik zou als gebruiker enkel nog een overeenkomst aangaan met een warmteleverancier wanneer deze opzegbaar is per maand. De minister wil namelijk de warmtewet gaan hervormen en de leveranciers de mogelijkheid geven alle kosten te kunnen doorrekenen. Dit staat natuurlijk haaks op de geest van de huidige warmtewet waar de consumentenbescherming zou moeten prevaleren en NMDA ( niet meer dan anders lees niet meer dan met een gasaansluiting ) leidend zou moeten zijn. Dit gaat nu dus omslaan naar leveranciersbescherming. Wat we dan gaan krijgen is een perverse vicieuze cirkel die ook blokverwarming super oninteressant en duur maakte :

Stroom goedkoop mensen gaan elektrisch (bij)verwarmen --> minder afname warmtenet --> verlies leverancier --> warmte prijzen + vastrecht omhoog --> nog groter verschil met elektra --> meer mensen elektrisch (bij)verwarmen --> verlies leverancier --> warmte prijzen + vastrecht omhoog --> en zo door en door en door en....

Dit is de klassieke perverse vicieuze blokverwarming cirkel waarin een druppeltje uit de verdampmeter ineens 100 euro warmteverbruik kon betekenen.

En nu wil onze Minister Kamp van Economische zaken 1.000.000 extra gezinnen gaan aansluiten op stadswarmte... 
Ik denk dat we alle warmtenetten beter langzaam kunnen gaan uitfaseren want met het parametermisbruik in de huidige warmtewet en de vooruitzichten van de nieuwe warmtewet 2 komt het niet goed. We zitten nu immers al 15-25% boven de afgesproken NMDA afspraak en consumenten nu nog vastleggen voor 15-30 jaar aan een systeem waar zij geen keuze en invloed hebben zou geen verstandig mens moeten doen in de huidige transitie... 
( bovendien wordt je ook niet echt als klant gezien door de branche en verwijst men je bij vragen onterecht door naar Autoriteit Consument en Markt en de geschillencommissie )

Huidige warmteprijs vs gasprijs volgens echt NMDA... 


Beste warmtebranche als u wilt groeien en veel mensen wilt aansluiten zorg dan maar voor een concurrerend eerlijk verhaal ! Maak het maar aantrekkelijk en blijf u niet verschuilen achter slecht onderbouwde reeds onderuitgehaalde cijfers vanuit EZ want een kind kan zien dat de zaak daar zwaar besodemietert is ! ( stop a.u.b. ook met het duurzaam te noemen want er is maar 1 duurzaam net en dat staat in Purmerend, als duurzaamheid echt een issue was zou u uw netten niet aansluiten op kolencentrales ! )

3 opmerkingen:

  1. Weer de spijker op z'n kop Derk!
    Vandaag nieuwe voorschotnota gekregen voor mijn PV/warmtepompcombi : €9,92

    Vorige bewoner betaalde 150€/mnd, dus 140€/mnd die ik blijvend in lokale economie kan stoppen ipv aan NAM/Shell te geven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Collectief een warmtepomp inkopen, en financiering vinden voor de mensen die het zelf niet kunnen financieren. Weg met die verrekte stadswarmte!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stadswarmte is één ding, maar vergeet blokverwarming an sich niet ;) , er zijn ongekend veel kleine appartementen in Nederland die prima een privé CV installatie kunnen hebben ipv een centrale blokverwarming die 24/7 365 dagen per jaar water transporteert in een ringleiding, met alle energetische verliezen die daaraan verbonden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen