dinsdag 2 augustus 2016

De Afleverset hoort in de vrije markt ! Weg met de verplichte huur.

De afleverset, het is de schakel tussen het warmtenet en de verwarmingen en de warmwaterkraan in huis.
Eigenlijk is de afleverset de cv-ketel voor de warmtegebruiker. Waar de cv-ketel door gas te verbranden de warmte voor het warme kraanwater en de radiatoren maakt zet de afleverset de warmte van de stadsverwarming 'bruikbaar' om voor het huis.

Een afleverset heeft in de basis 2 functies:
De eerste functie is om het water vanuit het warmtenet een beetje te 'remmen'. Op een pompstation van stadsverwarming zitten meestal honderden huizen aangesloten. Deze huizen hebben allemaal een hoeveelheid energie nodig maar op zulke grote hoeveelheden is het lastig om precies genoeg water voor elk huis te pompen. De druk en stroming (flow) in de buizen kan soms heel hoog worden en aangezien dat zonder drukverlaging alle thermostaatknoppen in de huizen zou opendrukken zit er in de afleversets een drukverschilregelaar die in de woning de druk en flow voor je verwarmingen regelt. Deze regelaar meet het vershil tussen in en uitgaande waterdruk en drukt bij te hoge druk de leiding dicht.
De tweede functie is het maken van warm tapwater. Er zit meestal een platenwisselaar of klein opslagvaatje in waar koud leidingwater in gaat en via een gescheiden circuit het stadsverwarmingswater wat dan het leidingwater opwarmt tot 65 graden voor onze douche en warme kraan.

Een standaard afleverset zoals veel toegepast in Nederland :  

 
Waarom moet de afleverset verplicht gehuurd worden? 
Dat weten we eigenlijk niet, in de oorspronkelijke warmtewet was daar ook geen sprake van, het is bij de behandeling van de warmtewet door een amendement van de VVD (Rene Leegte) gesteund door D66 (Stientje van Veldhoven) aan de warmtewet toegevoegd. Hun argument was veiligheid maar ik denk dat het vooral goed lobby-werk van de warmtebranche is geweest. Veiligheid is geen valide argument immers mogen CV-ketels ook in de vrije markt en kan dat prima via regulering worden geregeld.
Zolang de Nederlandse consument zelf CV-ketels mag plaatsen, gasleidingen mag leggen en ook nog eens mag koken op dat gas middels open vuur zie kan ik 'veiligheid' niet serieus nemen als argument.

Waarom moet de afleverset bij de wijziging van de warmtewet terug naar de vrije markt?
1) Er worden dan niet overal meer de goedkoopst mogelijke sets met enorme warmteverliezen geplaatst die tegen woekerprijzen worden verhuurd.
2) Je kunt zelf kiezen om een afleverset te nemen die 2 wisselaars heeft waardoor je een veel veiliger systeem krijgt 1 wisselaar voor tapwater en 1 voor ruimteverwarming. Je kunt dan ook veel comfortabeler de temperatuur regelen van de binneninstallatie. 
3) Je kunt een veel zuinigere afleverset nemen. Waarom moet er de hele dag een hoeveelheid water worden warmgehouden, beter leert de afleverset het gebruikspatroon en schakelt hij de tapwater & verwarming enkel in wanneer nodig.
4) Een afleverset is een investering die vaak 15-25 jaar mee gaat, koop je die met de woning dan wordt hij tegen een paar % rente mee gefinancierd waar je nu voor een apparaat met een koopprijs van  650,- tot 1000,- euro tot wel 180,- per jaar huur betaalt.

De argumentatie van de leveranciers om het ding in verplichte verhuur te houden rammelt aan alle kanten:
-Ze stellen dat het ding de werking van het warmtenet beinvloed. Dat zou op zich best kunnen en eigenlijk ook moeten energetisch gezien want de dure afleversets zijn in staat om de retourtemperatuur te kunnen regelen die terug in het warmtenet gaat. Deze sets worden in Nederland helemaal niet toegepast op 1 gebouwgebonden klein warmtenetje na. Ook zou dit makkelijk via regulering  kunnen worden opgelost.
-Ze stellen dat het nodig is voor de veiligheid wat ook geen valide argument is, veilig is juist om duurdere sets te kiezen die het inpandige water scheiden van het warmtenet.

Hier een voorbeeld van een ongeluk met stadsverwarming. Met een duurdere afleverset waar 2 wisselaars in zitten kan 95% van dit soort ongelukken worden voorkomen:
 
Dus Ministerie van Economische Zaken en Tweedekamer, terug naar de vrije markt met die afleverset! 

1 opmerking: