woensdag 30 maart 2016

Denemarken, de natte droom van de warmtebranche

De warmtebranche in Nederland heeft altijd een paar standaardopmerkingen klaar voor kritiek op hun (vaak erg domme) plannen.
Opmerkingen als 'kijk in Denemarken' en 'anders gaat het toch maar de lucht in' zijn de populairste.

Denemarken, een land met veel stadsverwarming. Ook een land waar de winters heel koud zijn en er per aansluiting zeker het dubbele aan warmte wordt gebruikt. Gebruik je het dubbele aan warmte dan gaan de leidingverliezen in het net (bijna gelijk aan het verlies in NL) dus procentueel veel minder meetellen. 
Een warmtenet verliest in Nederland permanant 25-40% van de erin gestopte energie. In Denemarken is dat dus 15-22% want in NL gebruikt een aangesloten huis gemiddeld 32GJ en in Denemarken 60GJ. Saillant detail is dat in NL de huizen minder worden geïsoleerd als ze op warmte worden aangesloten dus het werkelijke verschil zal nog hoger ligger.

Dan het volgende. ZEER belangrijke verschil is dat in Denemarken de netten veelal publiek / coöperatief eigendom zijn. De Nederlandse warmteleveranciers hebben het wel altijd over collectief en samen maar in Denemarken is het dus echt samen lachen als er geld over blijft en samen huilen als het een jaar wat minder presteert. In Nederland mogen de gebruikers altijd huilen en lachen de leveranciers meestal en als het een jaar geld kost zullen ze zachtjes huilen....

Dan gaan we nog even naar de tarieven kijken :

Kijk DAN wil iedereen warmte :


Vastrecht gaat voor 1,60 per m2 oppervlakte en de GJ gaat voor € 14,60 inclusief BTW!!
Dit is dus nog ruim onder de € 18,- per GJ die warmte in Nederland per GJ zou mogen kosten als je echte eerlijke parameters invult in de berekeningen van het ministerie van Economische Zaken. (Huidige GJ prijs is door geblunder & aannames bij Min. EZ zelfs € 22,50 !! )

Vergeet niet dat volgens de BIG MAC index de levenstandaard in Denemarken ook nog 12% boven NL zit. 

Vooral dat vastrecht per m2 spreekt mij heel erg aan omdat je daarmee de meest kwetsbare groep in Nederland, de gebonden huurders goed beschermd. Die zijn nu een echte speelbal van het systeem. Een huizenkoper kan volgens het Nederlands recht altijd zijn leverovereenkomst opzeggen en dus afscheid nemen wat veel huurders niet kunnen omdat zij geen eigen installaties kunnen plaatsen...

Denemarken wordt dus vaak aangehaald als reden waarom Nederland ook aan de warmwaterpijp moet maar heeft dus een compleet ander en veel eerlijker warmteverhaal ! 
Totdat onze warmtemonopolisten dus een beter verhaal hebben: "Denemarken" graag niet meer misbruiken !!