woensdag 22 juli 2015

NOM op stadswarmte de oplossing of een noodsprong ?

De opkomst van NOM ( nul op de meter ) heeft de stadswarmtebrache + gemeenten met veel cash in warmtenetten achter de oren doen krabben en zij hebben er in hun ogen iets geniaals op bedacht : NOM op warmte. 

Wat is NOM ? 

NOM is kortgezegd een vorm van energiegebruik waarin je je energierekening niet meer aan het energiebedrijf betaalt maar dat je je energierekening gebruikt om je huis te isoleren en op te knappen en daarna enkel met stroom ( grotendeels vanuit eigen zonnnepanelen ) je huis verwarmt. Een NOM woning in de huursector krijgt een energiebudget waar een normale gebruiker mee kan rondkomen.Zit je daarboven dan betaal je wat bij ben je zuinig krijg je terug. Daar je bijna volledig je energie zelf opwekt is deze vorm erg duurzaam. Bovendien gebruik je nog nauwelijks energie voor de verwarming omdat het huis super is geïsoleerd.

Wat ze nou willen met NOM op warmte  is het beetje energie dat je nog nodig hebt voor verwarming en warm water gaan halen uit een warmtenet. Dit is natuurlijk erg dom daar je dan toch weer met 2 vastrechten zit ( je hebt immers zeker stroom nodig ) en je zet je dan toch vast aan 1 warmteleverancier die zoals uit het verleden is gebleken een verschrikkelijke geldhonger heeft die niet te stillen is en lak heeft aan duurzaamheid of klantrelatie.
Ook is het kleine beetje energie wat nodig is voor zo'n NOM woning veel te weinig voor een rendabel warmtenet wat meer zal verliezen in de transportketen dan de woning uiteindelijk nodig heeft en dus niet duurzaam is. ( er is een roze bril rapport gemaakt waarvan de parameters   inmiddels allen zijn achterhaald : http://energielinq.nl/uploads/attachment/file/5/68/Warmtenetten_en_nul-op-de-meter_renovaties-1400571179.pdf )

Ik zie dit weer als een noodsprong van een branche die lang heeft gelobbyd voor haar bestaansrecht en al haar invloed heeft misbruikt om maar meer geld te krijgen en meer warmte te mogen leveren aan het liefst gebruikers die gebonden gemaakt zijn.

Vroeger was stadswarmte ideaal het scheelde heel veel kolentransporten naar de binnensteden en toen we onze energie nog enkel met kolen en gas konden opwekken was het beetje extra opwekken van warmte voor de stadsverwarming best slim omdat dat veel voordeliger was dan de toenmalige open branders in de CV ketels. Echter heeft de tijd de warmtebranche inmiddels ruimschoots ingehaald en zijn de meeste warmtenetten in Nederland nu al vervuilender dan het alternatief gas in een gelijk geïsoleerde woning.In de toekomst gaat dat nog erger worden want de verbranding van afval (lees grondstoffen) in AVI installaties wat nu nog voor 50% als duurzaam mag worden gezien door de overheid gaat steeds meer gebeuren met buitenlands geïmporteerd afval en de kolencentrales die men overal op warmtenetten wil gaan aansluiten zijn ook vele malen vervuilender dan gewoon gas door de mindere isolatie van woningen en de transportverliezen.

Warmtebranche :
 
Zou jij je in de huidige energietransitie die in een paar jaar de hele energiemarkt op zijn kop heeft gezet voor 50 jaar vastleggen aan stadsverwarming ? 

NOM is een goede oplossing die vrijheid van energieleverancier combineert met eigen opwek en isolatie. Vergiftig dit nu niet met stadsverwarming..... 

Straks komt er weer een keer een nieuwe warmtewet waarin het graaien van de leveranciers weer verder wordt gelegaliseerd en moet er toch ineens dik betaalt gaan worden voor de geleverde warmte + dito vastrecht ( alle huidige gebruikers is ook NMDA belooft wat met voeten wordt getreden.... )