woensdag 7 oktober 2015

De consument en de collectieve warmtevoorziening, een moeizaam verstandshuwelijk - Scriptie Bart Jansen


Bart Jansen heeft onderzoek gedaan naar de positie van de consument en daar komt wat anders uit dan de koek en ei die de warmtebranche ons altijd heeft willen doen geloven.
Om zelf een oordeel te kunnen vellen hierbij de link naar het totale document (10 MB PDF!) zodat je je zelf een beeld kan vormen ik zal hier nog een aantal blogs aan gaan wijden !


60 % van de gebruikers wil van het warmtenet af ........ , minister Kamp iets met een warmtevisie ..... CONSUMENT nu op de 1ste plaats !! ( en prijs 20-30% omlaag ) 
Als het zo door gaat krijgen we een hoop scheidingen....

zondag 4 oktober 2015

Een echte warmtevisie

Jammer minister Kamp,

Heel ambitieus (en tegelijk getuigd het best van lef) om met een warmtevisie te komen.
Persoonlijk keek ik er heel erg naar uit omdat u als de minister van Economische Zaken mogelijk voor de zo noodzakelijke ommekeer had kunnen zorgen.



Als ik uw warmtevisie lees bekruipt mij het gevoel dat u de betekenis van het woord visie niet helemaal goed heeft begrepen. Uw warmtevisie is eigenlijk een verzameling/opsomming van allerlei zaken die nu al gedaan worden en wat toekomstbeelden op basis van de roze bril visie van het programmabureau 'kolenrotonde' Zuid Holland. Ik weet niet of u bekend bent met de goed onderbouwde bezwaren van Dhr Buiting maar die maakt gehakt van die MKBA.
Ook bestaat het programmabureau bij gratie van die MKBA.

Waar hebben we dan wel behoefte aan?

Een echte visie minister Kamp, een visie die van de huidige meestal vervuilende warmtenetten schone netten gaat maken. Netten waar een consument zijn CV-ketel graag voor buiten de deur gaat zetten. Netten waar de gebruikers een eerlijke prijs betalen voor hun warmte en waar de consument zelfs eigenaar wil zijn van zijn deeltje in het warmtenet. 
Ook willen wij een visie die de fouten uit het verleden gaat repareren minister Kamp, die warmtebedrijven verplicht om of de aangesloten huizen weer naar de goede norm te isoleren of die zorgt dat als een gebruiker in een lek gemaakt huis woont hij alleen betaalt voor het deel dat hij ook had betaald als zijn huis met een gasketel geleverd zou zijn en dús goed zou zijn geisoleerd.
Ook had in de visie nou mooi geregeld kunnen worden dat wanneer het gebruik 20% afwijkt van het gemiddelde van vergelijkbare gebruikers de verhuurder/bouwer VERANTWOORDELIJK is voor het verschil. Nu loopt de gebonden consument van het kastje naar de muur...

En het allerbelangrijkste wat ik echt mis in uw 'visie' is de drive om te verduurzamen. Wil een gebruiker los van een warmtenet dan moet u dat toejuichen in uw visie, met name ook voor de bestaande netten die in meerderheid niet duurzaam zijn.... 
Nu remt bijvoorbeeld uw voorbeeldproject Nijmegen de echte verduurzaming door mensen te verplichten aan te sluiten op dat warmtenet (en dus minder te isoleren) terwijl het helemaal niet duurzaam is om afval te verbranden waar in toenemende mate buitenlands afval aan wordt toegevoegd. 

En minister Kamp, die verplichte huur van onze warmteketel rijmt niet met onze vrijheid. Ziet u het al voor zich dat iedere gasgebruiker zijn ketel moet huren ? 
Het is ook nog in strijd met het EVRM omdat die maatregel veel te zwaar is voor het beoogde effect. Ik mag namelijk wel mijn radiatoren wisselen waar het zelfde 'levensgevaarlijke' water doorheen gaat.

U ziet het al , u kunt uw huidige warmtevisie beter direct gaan opstoken in Nijmegen zodat er in ieder geval nog een paar warmtegebruikers van kunnen profiteren en daarna gaan werken aan een echte visie die aansluit op bovenstaande punten. 
Wat is een warmtenet immers waard zonder consumenten ? En geloof mij iedereen die weet dat hij voor € 300,- tot € 2000,- per jaar wordt genept neemt heel snel afscheid.....

Nog even terugkomen op de titel, het lef refereert aan uw plannen om warmtenetten grootschalig uit te gaan rollen terwijl u weet dat de toekomstige warmteconsument niets kan en mag en dat dat grotendeels komt door uw  toedoen....