dinsdag 16 juni 2015

Reactie op artikel Ensoc over toekomst warmtenetten

Ach , er zal geen consument meer vrijwillig aansluiten op een warmtenet , iemand die maar een beetje kijkt op internet ziet de ellende en het misbruik van de consument.
Zolang het minsterie van Economische Zaken zonder enige vorm van controle met die parameters en de warmtewet kan blijven rotzooien is warmte ten dode opgeschreven ( de techniek zelf overigens ook door alle verliezen ).
Jezelf vrijwillig aansluiten op een warmtenet is als naar een sekte gaan waar je geïndoctrineerd wordt met duurzaam duurzaam maar waar je alleen maar financieel en ook qua duurzaamheid wordt genept. ( het beetje CO2 voordeel van de meeste warmtenetten wordt direct teniet gedaan omdat de meeste afnemers minder geïsoleerd  hebben vanwege die zo duurzame warmte. Dan doe je het niet voor de duurzaamheid maar voor het geld... ).
In Brabant is een enorm warmtenet aan de Amercentrale gehangen waar er met kolen water wordt verwarmd ( heeft niets met restwarmte te maken ) dit hele net met ruim 33.000 afnemers had beter op gas kunnen stoken dan was er meer CO2 bespaard , beter geisoleerd en minder geld bij de gebruikers afgetroggeld. Dit soort warmtenetten duurzaam blijven noemen is een schande en hier wordt de consument dus gewoon voorgelogen. ( dit is ook realiteit voor de afvalverbrandingsnetten omdat wij in NL steeds minder afval produceren er nu meer en meer afval per schip en vrachtwagen naar nederland wordt vervoert om hier te verbranden... ).
Stadsverwarming is in Nederland een drama voor de consument ! ( Bij WKO wordt de consument bijvoorbeeld weer opgelicht met verplichte afname koude voor de hoofdprijs terwijl dat indien het onlosmakelijk is verbonden ((niet opzegbaar)) met warmte eigenlijk gratis zou moeten zijn binnen het vastrecht. )

U bent gewaarschuwd huurders en kopers !

zondag 14 juni 2015

Huurders, pas op voor stadsver(w)arming

Waarom lijken woningbouwverenigingen en vastgoedeigenaren altijd zo blij met stadsverwarming ? Juist ja, GELD !

De bewoners wordt met glimmende folders het duurzame walhalla beloofd, de kleine lettertjes worden op pagina 2 van Google verstopt. Hoog tijd om je als potentieel warmtenetslachtoffer goed te informeren.


Stel u woont nu in een flat met energielabel G, de woningbouw kan heel eenvoudig voldoen aan een labelsprong naar B met een beetje isolatie en stadsverwarming. Omdat stadsverwarming vaak onterecht veel beter wordt gewaardeerd dan gas mogen ze in de berekeningen voor energielabels hele mooie getallen invullen waardoor ze met dubbel glas en stadsverwarming al op level B uitkomen. Hadden ze een CV-ketel geplaatst dan hadden ze ook nog alles moeten isoleren wat veel meer kost. Door die labelsprong mogen ze meer huur vragen en de huurder betaalt het gelag, en er zijn ook geen jaarlijkse kosten meer voor de installatie die ze met CV-ketel e.d. wel zouden hebben gehad.

U betaalt, als u warmte gaat krijgen, ook zelf voor de huur van de warmteapparatuur (warmtewet) en de warmteleverancier is verder verantwoordelijk voor alles. Dat u uiteindelijk 1,5 x zoveel betaalt door die verminderde isolatie en de meerkosten door de fouten in het warmtetarief vanuit Minister Kamp interesseert ze niets want anders hadden ze uw woning wel geïsoleerd (of nog beter, Nul-op-de-meter gemaakt).

U wordt dus dubbel gepakt, de huur gaat langzaam omhoog want u heeft een beter label op uw woning en u verbruikt en betaalt meer. Ook mist u het jaarlijkse +/- 80 euro combinatievoordeel van onze geliberaliseerde energiemarkt.

Er zitten wel een paar punten minder aan stadsverwarming voor huurders in de puntenregeling maar die wegen lang niet op tegen de ellende die je krijgt...



Zoek op internet ook maar eens naar huurders en stadsverwarming, je moet bijna masochistische trekjes hebben als je als huurder graag stadsverwarming wilt. Hoe er daar met je wordt omgesprongen.... De grote WOCO's procederen alleen als bijvoorbeeld door falen van warmtesystemen huurverlaging moeten worden gegeven om dat dat weer terug te mogen draaien want alle kosten verhalen we gewoon op de huurder, die kan toch niet weg...... (zie ook de klachten op het meldpunt van de woonbond en van de consumentenbond) 



Huurders u heeft WEL macht, 70% huurders moet voor zijn om een gebouw of flat om te bouwen van gas naar warmte! Zeg dus vooral NEE, als u het niet vertrouwt. Alles wordt anders gewoon voor u geregeld achter gesloten deuren en daar hebben ze met stadsverwarming patent op.

Bezint eer ge aan stadsver(w)arming begint!

Derk Jansen
(editor Lars Boelen)