maandag 11 juli 2016

Een verantwoord warmtenet uitrollen anno 2016

Beste Gemeenten, 

Uw kennis over warmtenetten is over het algemeen erg achterhaald en u neemt nu beslissingen op basis van informatie van adviseurs die hun brood verdienen met warmte of achterhaalde kennis van ambtenaren.

Als u nu nog een warmtenet wilt uitrollen zorg dan dat het klaar is voor de toekomst!

1) Alleen nog lage temperatuur (max ~ 50 graden) warmtenetten aanleggen.
Hoge-temperatuurnetten zijn eigenlijk altijd een milieudelict, veel verlies en ze hangen vaak aan 1 fossiele niet toekomstbestendige bron. Vaak afgetapte warmte uit afvalverbranding of elektra-centrales. Wat in feite gewoon hoog rendement ketels zijn en niets met rest of duurzaam te maken heeft. Ook wordt er inmiddels al ~20% vuilnis geïmporteerd om de honger van de AVI's te stillen en de warmtenetten op temperatuur te houden.
Op 50 graden kan elk huis prima worden verwarmd en er kan ook door iedereen op worden teruggeleverd. In woonwijken kunnen zelfs supermarkten hier hun restwarmte van koelingen op kwijt!
Hoge temperatuurnetten hebben 25-40% verlies terwijl lage temperatuur op max 10-12% verlies zit (cijfers Denemarken).

2) Gebruik maximaal 100% opwek-rendement voor bouwberekeningen.
Momenteel worden er voor te bouwen huizen op warmtenetten opwek-rendementen gebruikt van 110-370%. 
Deze EPC-truuk is een knap staaltje lobby-werk van de warmtebranche want het gaat altijd ten koste van isolatie waardoor een object met externe warmtelevering tot wel 30% meer energie gebruikt als ware het gebouwd met een gasketel. De prijs die de consument moet gaan betalen gaat vreemd genoeg dan wel weer uit van 100% opwek-rendement: de klant krijgt een slecht geisoleerde woning maar betaalt wel de hoofdprijs voor zijn GigaJoules.
Bovendien vloeit de huurtoeslag door het toepassen van lagere isolatiewaarden 1:1 weg naar het energiedomein, lees de particuliere exploitanten.

3) Eigenaarschap van het net en effect op de prijs
Nieuwe warmtenetten bij voorkeur bouwen samen met bewoners en particuliere energiecoöperaties. Warmtenetten zonder gebruikers zijn gedoemd te mislukken. In de huidige warmtenetten werkt de collectiviteit maar een kant op en het moet zo zijn dat het samen lachen samen huilen wordt. Nu lachen de leveranciers en huilen de gebruikers. Geheimzinnige contracten met verplichtingen op energieinfrastructuur zijn niet meer van deze tijd. Het aanleggen van een net in eigendom van investeerders leidt tot financiele rendementseisen die de businesscase voor de afnemers meteen om zeep helpen.

4) Nieuwbouw en warmtenetten
Weet u echt zeker dat die nieuwbouwwijk wel een warmtenet moet krijgen? Indien een woning goed is geïsoleerd gaat er meer warmte verloren in het warmtenet dan de woning effectief nodig heeft per jaar. Moderne woningen kan je verwarmen met een broodrooster ! 
    
5) Geen warmtenet tenzij
Voer een warmte-TENZIJ-beleid, warmte kan best bijdragen zeker in bestaande bouw maar het is bijna altijd de slechtste oplossing...

Ik kan u alleen nog maar veel wijsheid toewensen. Kies alsjeblieft voor de burger EN voor klimaatdoelen en niet voor de monopolist want deze verhuist als de geldstroom ophoudt naar een andere gemeente of gaat failliet. Uw burgers blijven de komende 50 jaar achter met de gevolgen van de beslissing die u nu neemt.

Uw nederige warmte-mythbusters,

Derk en Lars

PS. Wij zijn beschikbaar om een workshop te geven waarin we de gemeente meenemen door het land van opwekrendementen, Leidingverliezen, echte restwarmte en de businesscase van de afnemer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten