dinsdag 2 februari 2016

De afsluitsoap rondom stadsverwarming

Afsluiten van stadsverwarming is een verhaal op zich, er komen allerlei verhalen naar boven als je gaat zoeken op internet.

Bij de ene lukt het niet en bij de andere koste het duizenden euro's terwijl een derde een paar honderd euro betaalde. Ook hoor je wel eens wanbetalers waar het zomaar werd afgesloten en die er dus vanaf waren.



Hoeveel mensen sluiten er nou echt af ? Ongeveer 14 per jaar bij Eneco aldus Toby Ellson ( persvoorlichter Eneco ). Het is dus niet echt een issue.



Eneco heeft verschillende smaken, je kunt de leverovereenomst opzeggen en dan kijkt Eneco naar de volgende zaken:
- Tijd dat de aansluiting actief is geweest ( na 15 jaar is de aansluiting terugverdient en zal Eneco geen extreem hoge kosten meer in rekening brengen )
- Ook kijkt Eneco naar de aard van de afsluiting omdat men geen 'losse eindjes' en kans op lekkage wil.

Het lijkt mij een faire benadering maar of deze wettelijk correct is durf ik niet met zekerheid te zeggen omdat de volgende wetsartikelen heel duidelijk zijn : art. 6:236 sub j BW zegt : stadsverwarming is een dienst die opzegbaar is en volgens art. 7:408 lid 3 BW mag het niet veel kosten omdat dat kan belemmeren.

Ik heb ook de persvoorlichting van Ennatuurlijk vanmorgen benaderd naar aanleiding van de email van Eneco waar het Europese recht werd aangehaald. Helaas heb ik daar nog steeds geen reactie van gehad.



De geschillencommissie heeft zich inmiddels uitgesproken over het afsluiten en zoals dat daar altijd gaat slecht of niet gemotiveerd tegen de consument.Daar moet je als warmteklant beter geen aandacht meer aan schenken en vooral NIET meer naar toe gaan.
De zaak van Bart uit Utecht die veelvuldig in het nieuws was gaat hopelijk naar de kantonrechter zodat we straks voor eens en altijd weten waar we aan toe zijn.

Bijzonder is wel dat de 15 jarige component nog niet in zijn offerte zit verwerkt en dat Eneco mogelijk veel kan besparen op werkzaamheden. Ik heb hier ook een offerte voor gevraagd en was voor veel minder klaar :
Er zijn meerdere offertes / facturen vanuit Eneco in bezit ik moet nog overleggen of ik deze mag publiceren.

Dit is een blog in progress.... To be continued !

Okee vandaag Eneco weer in de krant :


En :

Update via Energeia :
Bij Nuon is het gewoon gratis : 


Update : februari 2016 :


Ook wil Wethouder Lot van Hooijdonk met Eneco afspraken gaan maken ontrent afkoppelen voor mensen die wel duurzaam willen verwarmen :

https://www.mijnbabs.nl/babsapipublic/publicdownload.aspx?site=Utrecht&id=3b2cdcf9-15f0-4bae-a3dd-98f0d5efd427

Het lijkt dus nu allemaal toch nog enigszins goed te gaan komen ( behalve voor degene die warmte blijven afnemen die worden slaaf van het falende regime van Kamp & Co op het ministerie van Economische Zaken ) 

Van Ennatuurlijk uiteraard nog steeds geen reactie....

Bronnen :

www.ad.nl
www.eneco.nl
www.telegraaf.nl


1 opmerking: