vrijdag 11 maart 2016

Raadsinformatie eeuh eeuh avond in eeuh Utrecht

Gisteren was er gratis vermaak in het gemeentehuis van Utrecht, de gemeenteraad had een raadsinformatieavond belegd waar een aantal experts , Eneco en de gemeente haar verhaal deden. De raadsleden mochten daar op vragen stellen aan alle partijen.

De gemeente trapte af met een mijns inziens slecht verhaal waar het af en toe heel technisch werd en waar tot mijn verbazing werd gezegd dat men alles samen met Eneco doet. Dit is natuurlijk erg bijzonder want een stadsvestuur legt haar burgers aan een wurgketting en als het fout gaat gaan ze met de commerciƫle partij die aan die wurgketting trekt in overleg. Ik zou zeggen zeg het 'vodje' intentieovereenkomst op en leg de voorwaarden neer waar Eneco bij het kruisje kan tekenen en waar alle zaken in geregeld worden :

  1. Vrijheid om af te koppelen zonder belemmerende financiƫle voorwaarden.
  2. Waar een verkeerd rendement is gebruikt in sjoemelwoningen moet Eneco de GJ prijs aanpassen. Bij 177% rendement hoort een GJ prijs van € 12,- als het volledig is doorgerekend in minder isolatie.
  3. Spreek met Eneco prestatie-eisen af en laat die toetsen door een onafhankelijke partij.
  4. Voer een als niet anders kan DAN pas stadsverwarming beleid. 
Verder zaten er nog een behoorlijk aantal fouten in de presentatie en werd er verzekerd dat volgens de landsadvocaat ze niet bang hoefden te zijn voor claims. Dit is bijzonder daar het bouwbesluit een wet is en het niet voldoen aan die wet door gesjoemel met verklaringen en aannames is gewoon fraude die willens en wetens is gepleegd daar er meerdere ontwikkelaars al eerder vragen over hadden gesteld.

Toen was de beurt aan uh euh eh eeeuh uuh eeuh eeuh uh euh eh eeeuh uuh eeuh eeuhuh euh eh eeeuh uuh eeuh eeuh eh eeeuh uuh eeuh eeuh uh euh eh eeeuh uuh eeuh eeuh uh euh eh eeeuh uuh eeuh eeuh Eneco ,
Zij hielden een enorm verhaal ondersteunt door een powerpoint dat een gebruikersgroepje voor feedback en de mogelijke bouw van een biomassacentrale de zaak wel recht ging trekken. ( overigens willen ze solo biomassa gaan stoken wat laagwaardig gebruik is en wat dus helemaal niet duurzaam is maar dat terzijde )
Dit verhaal ging eeuh eeuh gepaard net eeuh aardig eeuh wat uh onderbrekeningen want eeuh de woordvoerder eeuh moest erg eeuh zoeken naar eeeuh woorden.

Daarna werd het mooi toen kwam bewoner van Utrecht Bart van den Heuvel van Stadsverarming Utrecht aan het woord. Dit was een genot na het gehakkel en gesteun van Eneco en de gemeente. Hij maakt korte metten met alle onzin en liet zien wat er nou echt aan de hand was.
Ook trok hij het verhaal breder door de tarieven aan de kaak te stellen. Onder andere het gemis aan gebruik van onze liberale energiemarkt scheelde bijvoorbeeld al 400,- overstapcombinatiekorting. Ook maakte hij melding dat het veel verder gaat dan de genoemde 240 huizen. De mindere isolatietruc waardoor bewoners veel meer energie gaan gebruiken omdat ze minder zijn geisoleerd wordt al sinds 2000 toegepast.




Na Bart kwam Toon Buiting aan het woord. Deze energieexpert fileerde stadsverwarming op een buitengewoon rustige en duidelijke manier in Jip en Janneke taal.
Hij liet middels grafiekjes duidelijk de impact zien en dat we helemaal niet krampachtig van die gasbuis af moeten als het alternatief stadsverwamring nog slechter presteert. Waar ik zelfs van schrok was dat de NEN commisie het bezwaar van de mindere isolatie en hogere kosten voor de bewoners in de normen tot 2 x toe naast zich neer heeft gelegd.
Leuk was ook dat hij nog even duidelijk maakte dat het hele warmteverhaal van Minister Kamp op onzin is gebaseerd...





Daarna was de beurt aan Henkjan, de energieadviseur waardoor het hele verhaal over sjoemelwoningen is gaan rollen daar hij binnen de gemeente van het kastje naar de muur werd gestuurd.
Hij maakte een aantal treffende vergelijkingen onder andere zijn laten we bij een gemeentelijke aanbesteding van het wagenpark alle uitstoot beoordelen door volkswagen kwam goed aan in de relatie dat de gemeente dit enorme probleem aan het handje van Eneco wilt oplossen.
Ook dat hij te horen kreeg dat hij zelfs mocht rekenen met rendementen dik over de 200% als het niet lukte om het sluitend te krijgen had flinke impact. Mede ook omdat Eneco in haar presentatie liet zien dat ze al jaren niet boven de 125% uit kwamen....

Al met al een leuke avond waar de gemeente nog veel werk heeft om zich goed in de materie in te lezen. Zo bleef de gemeente ook hameren op de CO2 besparing van 50% en stond er in de presentatie van Eneco slechts 30%.

Als ik een tip mag geven aan de Gemeente Utrecht dan zou ik direct ( vandaag nog ) het intentieverklaring'etje opzeggen en met het mes op tafel voor de nieuwe en bestaande gebruikers heel hard gaan onderhandelen.Immers zalnde warmte gewoon geleverd blijven worden en de prijs kan niet omhoog want die is al maximaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten