woensdag 5 augustus 2015

EPC misbruik bij stadsverwarming ? Hoe zit dat dan...

Ik krijg veel vragen over wat wij op twitter vaak de EPC-jackpot / EPC-bonus / EPCTRUUK noemen nou precies inhoudt.

Wat ik nu ga proberen uit te leggen is een van de meest toegepaste trucs om meer geld te verdienen met stadsverwarming en of bouwers over te halen toch maar stadswarmte aan te sluiten op een nog te bouwen object...

Wanneer je in Nederland een huis gaat bouwen moet je zoals alles voldoen aan allerlei regeltjes. Een van deze regels is dat je moet voldoen aan de geldende EPC waarde. Dit is een norm die in de loop der tijd steeds verder wordt aangescherpt door de overheid en wat iets zou moeten zeggen over (de berekende mate van) gebouw-gebonden energiegebruik. EPC staat dan ook voor energieprestatiecoëfficiënt.

Tot zover geen probleem. Stel dat u 3 jaar geleden een nieuw huis zou hebben willen bouwen met een CV ketel op gas. Dan had het zomaar kunnen zijn dat u een EPC van bijvoorbeeld 0,6 moest halen.
Dan gaan er heel veel dingen spelen zoals vloerisolatie dubbel of tripple glas ventilatie met warmte terugwinning of gewoon afzuiging en al die dingen samen komen uiteindelijk tot het getalletje 0,6. Daarin zit dan ook een opwekrendment verwerkt voor de verwarming en warm tapwater. Voor verwarming is dat bij een cv-ketel meestal 90-96% nu en voor tapwater 75-85%. 
Eigenlijk kan je de EPC berekening zien als een gezamelijke vergelijking van opties met een beetje meer muurisolatie kan je weer een beetje mindere CVketel kopen. Of met een goede CV ketel met een zonneboiler hoef je minder te isoleren. Je zou zeggen ga altijd voor het maximale maar dat kost geld en daardoor kiezen veel bouwers voor de goedkopere opties om net aan de waarde te kunnen voldoen.

Waarom is dit zo'n belangrijk punt voor stadsverwarming ?
Dat komt doordat vaak onrealistische opwekrendmenten worden afgegeven voor stadsverwarming. Soms krijgt warmtelevering door allerlei aannames tot wel 370% opwekrendment mee.

U kunt zich voorstellen dat de bouwer dus veel makkelijker aan de te halen EPC waarde komt. Hij hoeft immers veel minder te isoleren waardoor de woning weer veel meer energie gaat gebruiken. Een warmtewoning heeft dus meestal een gelijke EPC waarde en een goed label maar gebruikt veel meer energie dan wanneer daar een gasinstallatie in had gezeten. Dat zou allemaal niet zo erg zijn wanneer die opwekrendmenten ook worden meegenomen in de warmteprijs maar u raad het vast al : dat gebeurt niet. 
In de prijsbepaling van de GJ stadsverwarming wordt er zelfs maar gerekend met 65% opwekrendment tapwater en 94% voor verwarming ( slechter dan gangbaar dus ). 
Dit alles resulteert dus in een enorm scheef verhaal wat in geen enkele NMDA situatie zo stand kan houden. U gebruikt tot 35% meer energie voor een huis wat hetzelfde tot meer ( aansluitkosten stadswarmte ) kost in aanschaf en de kosten van de geleverde energie zijn ook nog eens hoger dan wanneer u gewoon gas had gehad.

Tips / aanvullingen / vragen ? --> Mail mij !

Eerste externe tip : 

Vraag altijd om het berekende verbruik in KWH/M2 per jaar ! Bij een NOM woning is dat ongeveer 65KWH/m2/jaar is je woning minder geïsoleerd zal dat heel hard oplopen ! Dit is eigenlijk het enige waarmee je kan vergelijken nu de overheid op slinkse wijzen EMG maarregelen buiten de woning gaat laten meerekenen. EPC / EMG is dus helaas niet meer te vertrouwen.

Je denkt altijd erger kan niet.... Nou !
4 opmerkingen:

 1. Eneco is marktleider stadsverwarming en vindt zichzelf mede daarom nogal duurzaam. Er is echter nogal wat mis met Eneco.

  1) Eneco is zelf helemaal niet zo duurzaam. Eneco handelt in aardgas. Eneco speculeert met aardgas via Eneco Gasspeicher. Dit gebeurt door middel van compressie en dat kost enorm veel energie.

  Eneco produceert een groot gedeelte van de geleverde elektriciteit met behulp van aardgas, zo zijn begin 2015 nog de gasgestookte centrales van Nuon in Utrecht overgenomen.

  De grootste centrales Enecogen en Bio Golden Raand lozen honderden MW aan restwarmte. Wanneer je met de productiegegevens en de rendementen van de centrales van Eneco rekenen gaat, kom je erop uit dat Eneco ca. 2700 TJ per jaar aan warmte loost, gelijk aan het aardgasverbruik van 60 000 woningen per jaar.

  Ondanks dat het hoofdkantoor naast een intercity trein/metro/busstation is het voorzien van een parkeergarage voor alle leaseauto’s.

  Volgens stichting Gigawiek: Uit studies van TNO en RIVM uit 2008 resp. 2009 blijkt, dat 34% omwonenden geluidsgehinderd wordt door windturbines nabij woningen. Uit een inventarisatie van Stichting Windmolenklachten blijkt, dat dit percentage veel hoger ligt. Vooral projecten van Eneco komen daarbij verassend vaak naar voren.

  2) De salarissen van de RvB van Eneco zijn ook niet echt duurzaam te noemen:
  Beloning Jeroen de Haas: EUR 479 801 Bonus EUR 118 371
  Beloning Kees Jan Rameau: EUR 357 344 Bonus EUR 89 091
  Beloning Guido Dubbeld: EUR 352 839 Bonus EUR 82 489
  Beloning Marc van der Linden: EUR 287 550 Bonus EUR 66 096

  3) Eneco lijkt de weg volledig kwijt. Op youtube is een filmpje te vinden : “Verandering van de Eneco groep begint bij de medewerkers zelf” De medewerkers lijken elkaar niet te vertrouwen.

  4) De externe relaties van Eneco zijn zeer slecht. Wie het vaknieuws volgt ziet Eneco nogal eens langs komen omdat er weer een rechtszaak is. Hertel, Air Liquide, AVR, Eneco Tour, Tennet, Greenchoice, etc. En op 23 juni werd bekend dat Eneco EUR 0,5 miljoen aan een oud-directeur van Econcern moet betalen voor een windpark.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 5) Het product Eneco Hollandse Wind wekt de suggestie dat als je overstapt naar een andere leverancier dat dit invloed heeft op de opwek van duurzame energie. Afname van groene stroom zorgt er niet voor dat windmolens langer of harder gaan draaien. Ook worden er geen extra windmolens neergezet. Dat komt omdat duurzame energie in NL subsidie nodig heeft. De overheid stelt elk jaar een maximaal bedrag aan subsidie (SDE+) beschikbaar, de subsidie per kWh is dusdanig hoog dat de er elk jaar meer aanvragen zijn dan het budget waardoor er moet worden geloot. Kortom, de overheid bepaalt hoeveel (grootschalige) duurzame energie wordt opgewekt en niet de consument.

  6) Energieleveranciers proberen consumenten aan zich te binden met welkomstbonussen, een eenmalige korting of aantrekkelijke cadeaus. Als consument betaal je een cadeau via de onderliggende energietarieven dubbel en dwars terug. Met name Eneco en Eneco dochter Oxxio maken zich schuldig aan kwalijke praktijken: Toon, de slimme thermostaat van Eneco, is bij een 1-jarig energiecontract aan te schaffen voor 275,-. Maar via het bijbehorende 4-jarig energiecontract betaalt de consument ruim 800 euro voor het apparaat. Voor de iPad Air is de winkelprijs 435 euro. Heeft men een bijbehorend OXXIO energiecontract, dan betaalt men uiteindelijk 800 euro. In de winkel kost een iPhone 6+ 799 euro. Via het energiecontract van OXXIO, betaalt men maar liefst 1.393,- euro.

  7) Eneco dochter en Netbeheerder Stedin heeft in 2014 een winst van maar liefst EUR 309 miljoen gemaakt. Stedin bezit monopolie op het gebied van gas en elektra aansluitingen en heeft 2.3 miljoen klanten. Dat betekent dat er gemiddeld per aansluiting EUR 134 winst wordt gemaakt, terwijl een kleinverbruiker EUR 351 (excl. BTW) betaalde. Dit is exorbitant hoog! De tarieven zullen in 2015 EUR 25 omlaag gaan, maar 40% winst op een aansluiting voor gas en elektra is niet normaal. Het vervelende hieraan is dat je niet kunt overstappen naar een andere netbeheerder.

  Stedin gebruikt veel geld voor allerlei zaken waar de consument helemaal niets aan heeft zoals:
  - distributienetten voor CO2, aardwarmte en stoom;
  - power to gas experiment waarvan ECN nu al zegt dat dit de komende 20 jaar niet winstgevend zal zijn;
  - handelsmissie naar Japan;
  - google glass voor monteurs;
  Dit soort geldsmijterij kan alleen maar omdat ze superwinsten maken die door de consument worden betaald.

  8) Eneco heeft grote delen van Econcern overgenomen en veel werknemers/managers zijn overgegaan naar Eneco. Over Econcern is het boek Windhandel verschenen. Interessante recensie van het Technisch Weekblad:

  Het bedrijf dat de energietransitie mogelijk wilde maken, maakte zelf ook een transitie door: van idealistisch adviesbureau (Ecofys) in de avonduren tot megalomane multinational (Econcern), die vlak voor het faillissement een bedrijfsfeest met 1.400 medewerkers op Malta hield.

  Het meest ontluisterende van het boek Windhandel over Econcern is het feit dat niemand op tijd heeft ingegrepen. De kloof tussen de idealistische werknemers, die de droom van oprichter Ad van Wijk (‘een duurzame energievoorziening voor iedereen’) deelden en hard werkten voor een bescheiden salaris, en de managers die zich in tonnen euro’s per jaar lieten betalen, was wellicht zo groot dat niemand hem meer zag. De personificatie van deze toplaag is Dirk Berkhout, een commerciële praktijkman, die een goede aanvulling leek op de visionaire idealist Van Wijk.

  ‘Bloedgroep Ecofys ging voor duurzaamheid en armoede, bloedgroep Evelop (projectontwikkelaars, red.) voor een Audi van de zaak en puissante rijkdom. Ad van Wijk is op een gegeven moment overgestapt’, zegt een verbitterde werknemer aan het einde van het boek.

  Aan het begin van het boek schetsen de auteurs Van Wijks linkse studenten­milieu, dat op de fiets Nederland verkende. Was de langharige natuurkundestudent Van Wijk in het vliegtuig naar Malta gestapt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Henk Noordelicht , zou jij contact op willen nemen met @stadsverarming ( min de w ). Hij wil meer weten over Eneco ...

   Verwijderen
 3. Ik mis de link naar dit document: Effect van warmtelevering op de EPC v11.pdf

  https://drive.google.com/file/d/0B3ZxlXFEkvfpY294SE56RndSVjA/view?usp=sharing

  BeantwoordenVerwijderen